DUŻE KOTY

"Co słychać, panie tygrysie? A nic. Nudzi mi się. Czy chciałby pan wyjść zza tych krat? Pewnie. Przynajmniej bym pana zjadł."               ***

 

START

Lew

Tygrys

Jaguar

Puma

Gepard

Ryś

Żbik

Irbis

Serwal

 

Tygrys (Panthera tigris)


W sercu dżungli leży miasto zbudowane przez tygrysy. Domy są zbudowane z ludzkiej skóry rozciągniętej na rusztowaniach z ludzkich kości”. Baśń opowiadana w Malezji znakomicie ilustruje strach i fascynacje wzbudzane przez tygrysa, który błyskawicznie atakuje, ma potężne kły i długie pazury.

Tygrys jest zwierzęciem leśnym, może żyć wszędzie, gdzie znajduje obfitość zwierzyny i gąszcz, w którym może się przyczaić. Podobnie jak wszystkie kotowate, jest znakomicie przystosowany do polowania. Jego sierść o ciemnym pręgowaniu stanowi znakomity kamuflaż, gdy tygrys przyczai się w cieniu drzew lub wśród traw. Stąpa tak cicho i zwinnie, że zdaje się zaledwie muskać ziemię. Dzięki swej zręczności potrafi wykonać skok długości 5-6 m, by dopaść ofiarę. Nie jest jednak okrutnym i niezwyciężonym drapieżnikiem, jak go przez długi czas opisywano, ani też zwierzęciem, którego „jedynym instynktem jest stała wściekłość, ślepa furia, która nie rozpoznaje i nie rozróżnia niczego...” jak opisywał go Buffon, wielki osiemnastowieczny przyrodnik. Tygrysy ludojady to najczęściej zwierzęta ranne, niezdolne do normalnego polowania lub te, których przestrzeń życiowa została tak ograniczona, że nie wystarcza już do zaspokojenia ich potrzeb.

Tygrysy są samotnikami i prowadzą nocny tryb życia. Nie poszukują towarzystwa swoich współbraci, ale nie okazują również żadnej agresji podczas przypadkowych spotkań. Wyłącznie na terenach rezerwatu, gdzie są liczniejsze, można czasem zobaczyć dorosłe osobniki kłócące się o zdobycz.
W czasie przypadkowych spotkań tygrysy komunikują się ze sobą sygnałami dźwiękowymi i wzrokowymi. Różne pozycje uszu, ruchy głowy, wygięcie grzbietu zależą od tego czy spotkanie jest przyjacielskie, czy agresywne.

Tygrys lubi spać w cieniu. Prowadzi całkowicie naziemny tryb życia i rzadko wspina się na drzewa. Zdarza się jednak, ze upał i duchota zmuszą go do wejścia na drzewo. Miejscem odpoczynku tego wielkiego kota jest wówczas solidna gałąź.

Tygrys jest świetnym pływakiem i bardzo lubi wodę. Na każdym terytorium znajduje się strumień, a na jego brzegach wśród traw i krzewów tygrys szuka ochłody podczas upałów.

O zmierzchu tygrys wyrusza na polowanie. W ciągu jednaj nocy może pokonać do 20km (czasem 50km, jeśli jest to tygrys syberyjski) w rytmie 4-5 km/h. Porusza się cicho, zdając się bardziej na wzrok i na słuch niż na węch. Tygrysy, zależnie od podgatunku, atakują różną zwierzynę. Oprócz niedźwiedzia jedynym naprawdę niebezpiecznym dla tygrysa zwierzęciem jest jeżozwierz. Łapy poranione jego kolcami mogą stać się źródłem śmiertelnej infekcji.

Tygrys lubi jeść grubą zwierzynę, jak jeleniowate i dzikie bawoły, jednak jego codzienny jadłospis złożony jest z drobnych ssaków i ptaków. W krajach monsunowych, np. w Indiach, kiedy zwierzęta lądowe uciekają przed powodziami, tygrys atakuje gawiale, pytony, a nawet żaby. Wszystkie tygrysy zręcznie łowią ryby, kiedy trafia się okazja podczas odświeżającej kąpieli. Jednym uderzeniem łapy potrafią złapać nieostrożną rybę.

Z chwilę kiedy tygrys dostrzeże ofiarę, czai się niemal nieruchomo. Jeśli posuwa się do przodu, robi to krok po kroku. Zwykle raczej czeka, by jego ofiara zbliżyła się na odległość 10m. Atak jest wówczas piorunujący. Za każdym razem tygrys przystosowuje swój atak do konfiguracji terenu i pozycji ofiary. Jeśli skok się nie uda, tygrys zwykle rezygnuje z pogoni i wyrusza na poszukiwanie nowej zdobyczy.

Kiedyś tygrys był spotykany na dużym obszarze kontynentu azjatyckiego. Od stu lat występuje tylko w niewielkich strefach położonych wzdłuż zwrotnika Raka. Lasy, które są ich naturalnym środowiskiem, zamieniają się w pola uprawne, a same zwierzęta padają łupem myśliwych, zabijających je w celu pozyskania kości, pazurów i futer. Handel towarami pochodzącymi z polowań na tygrysy jest wprawdzie zabroniony w wielu krajach, lecz nie wszędzie. W niektórych krajach, najwięcej w Indiach, powstają specjalne rezerwaty dla ochrony tygrysów.


Opis: znacznej wielkości, jedyne kotowate o pręgowanym namaszczeniu
Wymiary:
1,4-1,8m, plus ogon długości 60-95cm
Masa ciała: samce
180-250kg, samice 100-160kg
Występowanie: kontynent azjatycki ( Indie, Indochiny, Chiny, Syberia, Sumatra)
Siedlisko: od dżungli tropikalnej po tajgę
Wymagania pokarmowe: ściśle mięsożerny
Struktura społeczna: samotny; samica sama zajmuje się wychowaniem młodych
Dojrzałość płciowa: samce
4-5 lat, samice 3-4 lata
Okres reprodukcji: zmienny, zależnie od rejonu
Długość ciąży:
98-100 dni
Liczba młodych w miocie: średnio 2, na swobodzie maksymalnie 5, w niewoli maksymalnie 7
Masa urodzeniowa: 1kg
Średnia długość życia:
16-18 lat
Maksymalna długość życia:
26 lat
Liczebność: około
8000
Status, ochrona: zagrożony; zaklasyfikowany w I aneksie konwencji waszyngtońskiej
Uwagi: rekordowe wymiary: tygrys syberyjski długości
2,80m i 384kg masy ciała.; rekord wytrwałości : tygrys sumatrzański przepłynął 29km.