DUŻE KOTY

Lew ma, wiadomo, pazur lwi, Lew sobie z wszystkich wrogów drwi. Bo jak lew tylko ryknie, To wróg natychmiast zniknie.               ***

 

START

Lew

Tygrys

Jaguar

Puma

Gepard

Ryś

Żbik

Irbis

Serwal

 

Puma  ( Felis concolor)

Puma to drapieżnik zamieszkujący oba amerykańskie kontynenty, od Kanady po Patagonię na południu. Długość ciała tego kota sięga 1,5 metra, ogon około 70 centymetrów. Wysokość w kłębie: 60 centymetrów. U dorosłych osobników masa ciała dochodzi do 100 kilogramów. Ubarwienie jego futra jest jednolite zarówno u samca, jak i u samicy. Sierść jest krótka, szarorudawa albo brązowa. Tworzy szereg podgatunków różniących się barwą i wielkością. Największa jest srebrzystoszara puma patagońska, najmniejsza natomiast ciemnoszara puma Andów. W niektórych okolicach puma nazywana jest kuguarem.

Jest to zwierzę, które prowadzi nocny tryb życia. Na łowy wyrusza najczęściej po zmroku. W ciągu dnia śpi na drzewach, w wysokiej trawie lub gęstych zaroślach. Spotkać ją można najczęściej na skrajach lasów, lubi także tereny otwarte, porośnięte krzakami. Wybiera okolice suche, choć czasem występuje również w pobliżu zbiorników wodnych. Niechętnie jednak zanurza się w rzekach i jeziorach, wody wręcz nie lubi.
Puma, jak większość kotów unika otwartej walki. Na zdobywane zwierzęta, które stanowią jej pokarm, napada zawsze znienacka. Doskonale i bardzo cicho wspina się po drzewach. Zazwyczaj poluje na mniej silną zdobycz, głównie na bezbronne kręgowce. Pożywieniem jej są przede wszystkim słabsze ssaki: aguti, sarny, młode cielęta, owce, a także małpy i ptaki. Wspaniały słuch pozwala szybko zauważyć każde niebezpieczeństwo. Niezwykle trudno jest zaobserwować to zwierzę podczas polowania. Przed człowiekiem i psami zazwyczaj ucieka i tylko doprowadzona do ostateczności groźnie atakuje. Większe upolowane ofiary, których nie potrafi pożreć na miejscu, ukrywa przysypując ziemią lub nakrywając liśćmi. Po najedzeniu się do syta, oddala się od miejsca polowania na znaczną odległość. W przypadku braku zwierząt łownych puma wraca do pozostawionych resztek pokarmu. Mięsa psującego się nie zjada nigdy. Znana jest krwiożerczość tych zwierząt ze względu na wypijaną krew swoich ofiar (przede wszystkim z bydła). Często więc zabija więcej zwierząt niż potrafi sama zjeść. Duża szkodliwość pumy spowodowała szczególnie w Ameryce Północnej niemal zupełne wytępienie jej przez okolicznych farmerów.

Ciąża pumy trwa zazwyczaj około 3 miesięcy. Po tym okresie rodzą się najczęściej dwa młode, pokryte miękka sierścią w czarne szeregowo ułożone plamy.

Młode pumy wzięte do niewoli, jeśli są dobrze i łagodnie traktowane, oswajają się dość szybko, Przywiązują się do swojego opiekuna oraz jego rodziny, a nawet do zwierząt domowych. Toteż w niektórych wsiach zwrotnikowej Ameryki można niekiedy zobaczyć pumę, która wyleguje się na podwórku gdzie tuż obok bawią się dzieci, chodzi drób, a nawet wałęsa się pies. Puma Żyje 12 – 15 lat.